Kako dizajnirati svoj život? - Life Design načela - Rainbow Duga

Kako dizajnirati svoj život? - Life Design načela

Što je Life Design (dizajniranje života)?

Life Design je kreativna metodologija rješavanja problema usmjerena na čovjeka koja se može primijeniti tijekom prolaska kroz životne promjene. 

Temelji se na načelima design thinkinga, to jest: isti principi prema kojima su stvorene nevjerojatne tehnologije, proizvodi i postignuća mogu se koristiti za dizajniranje i izgradnju života.

3 Tools for Designing Your Life: Takeaways From the Bestselling Book –  myclaritymylight

Što je Design Thinking?

Design Thinking ne odnosi se samo na dizajnere. Prakticirali su ga svi veliki inovatori u književnosti, umjetnosti, glazbi, znanosti i biznisu. Zašto ga onda zovemo Design Thinking? Zato što se odnosi na radne procese dizajnera, koji nam pomažu da sistematski analiziramo, podučavamo, učimo i primjenjujemo ove tehnike za rješavanje problema na kreativan i inovativan način - u našem dizajnu, biznisu, državi, životu.

Design thinking je ponavljajući proces kojem je cilj razumjeti korisnike, preispitati pretpostavke, redefinirati probleme i stvoriti inovativna rješenja koja je moguće prototipizirati i testirati. Opći cilj je identificirati alternativne strategije i rješenja koja nisu odmah vidljiva uz početni nivo razumijevanja.

What is Design Thinking? | Dribbble Design Blog

Design thinking otvara sasvim novi način razmišljanja i nudi skup primjenjivih metoda. Design thinking:

  • radi se o dubinskom interesu i znatiželji
  • pomaže u preispitivanju i razvijanju empatije
  • poboljšava našu sposobnost kritičkog mišljenja i propitkivanja
  • izrazito je koristan za probleme koji su loše definirani ili nepoznati
  • uključuje neprestano eksperimentiranje kroz skice, prototipove, testiranje novih koncepata i ideja

(Izvor: Interaction Design)

Principi Design Thinkinga

1. Postavi pitanje

Za otvaranje svih mogućnosti Design Thinkinga prvo je potrebno imenovati, odnosno definirati problem. Najučinkovitije može biti postaviti problem u obliku pitanja.

2. Prikupi inspiraciju i istraži

Kako su drugi rješavali ovaj problem/pitanje? Koje su mane i prednosti njihovih pristupa? Što je sve moguće saznati o ovom problemu, a da to do sad nismo znali? Je li moguće pristupiti ovom problemu iz drugačijeg kuta?

3. Stvori ideju

Brainstorming + vizualizacija ideje koja bi bila odgovor na pitanje (problem). 

4. Učini ideju opipljivom

Potrebno je poduzeti korake za što brže i lakše manifestiranje ideje u stvarnosti, kako bi se došlo do posljednjeg, ključnog koraka:

5. Testiraj i poboljšavaj

Testiranje i feedback su ključan dio design thinkinga. Kod prototipa i eksperimenata vrijedi pravilo 'done is better than perfect', a "perfect" se postiže testiranjem i poboljšavanjem.

Principi Life Design pristupa

1. Počni tu gdje jesi.

Pokušaj što točnije i objektivnije procijeniti stanje u kojem se trenutno nalazi tvoj život. 

Identificiraj i analiziraj svoja disfunkcionalna uvjerenja o životu, sebi i ograničavajuća uvjerenja.

Definiraj problem ili pitanje: pokušaj doći do odgovora što bi za tebe značio "dobar život". Možeš se poslužiti tablicom vrijednosti iz Dnevnika za mentalno zdravlje.

2. Prepoznaj što imaš pod kontrolom, a koje su okolnosti izvan tvoje kontrole.

Odluči ne baviti se "gravitacijskim problemima" - životnim činjenicama nad kojima nemaš kontrolu ili koje su (trenutno) fiksne i nepromjenjive. Autori smatraju da su neki problemi ili činjenice poput gravitacije - zakoni koji se ne mogu izmijeniti, a borba protiv njih je uzaludno trošenje energije i resursa.

3. Izgradi svoj kompas vrijednosti.

Definiraj ciljeve i ono što ti je u životu važno. Možeš se poslužiti vježbom određivanja vrijednosti i kompasa iz Dnevnika za mentalno zdravlje.

4. Orijentiraj svoju energiju.

Prenesi svoju energiju iz područja nižeg prinosa u područje višeg prinosa. Posvećuj se stvarima koje imaju pozitivan utjecaj na tvoj život i koje te pokreću prema tvojim vrijednostima (prema kompasu), a eliminiraj ili reduciraj stvari koje imaju suprotan učinak.

5. Stvori konkretne ideje i akcijski plan.

Nakon što dođeš do svoje ideje za rješenje problema ili pitanja (za proces možeš koristiti slobodnu ideaciju, pisanje, umne mape ili neku drugu metodu), razvij akcijski plan kako što brže i bolje možeš implementirati tu ideju u svoj život.

Naprimjer, ako se radi o novoj navici koja bi te približila željenim vrijednostima i ciljevima, potrudi se da implementacija bude što lakša i izvedivija.

6. Poigraj se s različitim idejama.

Uzmi nekoliko različitih ideja do kojih si došao u prošloj vježbi i usporedi ih.

7. Testiraj, eksperimentiraj i koristi prototipe.

Natrag na blog